Emma i Norrköping

Restuppgift

Kategori: Skola

Sitter är och rättar min översättningstenta. Min lärare gav mig en restuppgift så jag inte behöver skriva om den där (*****) tentan.
Jag fick tillbaka tentan jag skrev. Han har strukit under alla fel jag gjort och skrivit på kanten vad som är fel, t.ex. preposition, ord, konjunktion etc. Jag ska skriva om tentan men skriva den rätt och efter varje sak som jag ändrar ska jag sätta en fotnot och förklara varför det som nu står där är rätt.
 
Ett exempelfel från tentan:
Wenn ihre Biografie erschein..... (när hennes biografi kom ut)
 
Det ska stå:
Als ihre Biografie erschien..... (när hennes biografi kom ut)
 
Alltså ingen skillnad på svenska men på tyska. Så min fotnot lyder i princip såhär: "Wenn används när något skett flera gånger i dåtid medan als används om något skett en enda gång. Eftersom en bok ges ut en enda gång så ska man använda als. Se även boken Tysk Syntax s. 284."
 
Och så håller jag på... Vet inte hur noga jag bör vara men jag försöker skriva petigt med många referenser så att jag inte får några klagomål.
 
Majoriteten av felen är åtgärdade så jag funderar på att ge mig själv en liten shoppingpaus och återkomma till tentan med pigg hjärna om några timmar.
 
//E

Bättre mattekunskaper

Kategori: Skola

Min ena svägerska ska göra högskoleprovet senare i vår och har bett mig om hjälp att bättra på mattekunskaperna. Jag fick tag i en gammal mattebok och skickade den med posten.
 
Själv blev jag lite inspirerad så sagt och gjort, jag ska också bättra på mina mattekunskaper.
Jag lånade hem denna mattebok för kursen Matte 1b (jag tror det är gamla Matte A) från skolan jag vikarierar på. Så nu får vi se hur mycket smartare jag blir...
 
//E

Berlin - here we come!

Kategori: Resor och utflykter

Har jag sagt det att jag och Niklas bokat en resa till Berlin? Det har vi.
När våren är här och solen skiner, då åker vi söderut, bor på hotell, shoppar, dricker öl och har det allmänt härligt. Eftersom vi båda varit i Berlin så pass mycket så har vi hunnit med majoriteten av alla sevärdheter. Nu ska vi försöka hinna med en dag i Potsdam och kolla runt i stadsdelar vi ej besökt. Kreuzberg ska vara intressant att gå i (dagtid) och där finns bl.a. Türkenmarkt med kul mat och tyger. Jag har kollat in lite second hand-butiker och Niklas håller koll på CD-och ölställen. Bok-och skivaffären Dussman står ganska högt på listan, vi spenderade farligt många timmar där när jag "bodde" i Berlin.
 
Hotell är bokat.
Tåg är bokat.
Flyg är bokat.
 
Det ända som är kvar nu är att räkna dagarna och bestämma packning.
 
Berlin - here we come!
//E